Gode råd til dig, før du vasker tøj

29 september 2021 Steffen Hansen

Er det først for nylig, du har kastet dig over tøjvask? Det kan godt være lidt af en videnskab at vaske tøj. Særligt hvis man ikke har prøvet det før. I dette indlæg vil vi komme med gode råd til dig, som enten er ny på området eller bare vil have lidt tips med på vejen. 

1. Læs altid vaskeanvisning

Det er altid godt at læse vaskeanvisningen, før du vasker noget nyt tøj, du har købt. Her står der nemlig nøje, hvordan du skal håndtere tøjet og hvor mange grader, det må vaskes på. Så før du klipper den væk, læs da anvisningen. Så risikerer du ikke at krympe din nye bluse eller pæne kjole. Har du noget tøj, der skal have ekstra pleje eller skal håndteres ekstra delikat, så kan du sende dit tøj til renseri på Østerbro eller et renseri tættere på dig. 

2. Hvilken sæbe skal du bruge

Når du skal vælge, hvilken type sæbe du skal bruge til dit tøj, så skal du være ekstra opmærksom på, hvad du køber. Det anbefales, at du køber sæbe, der er skånsom mod miljøet. Du kan kigge efter svanemærket på flaskerne eller købe Änglamark. Husk hernæst på at købe sæbe, der passer til det tøj du skal vaske. Altså hvis du skal vaske sort tøj, så køb da sæbe til sort tøj. Du kan også købe sæbe til farvet tøj og bruge det til det meste af dit tøj. Det eneste, som du ikke må bruge til andet tøj, er sæbe til hvidt vask. Der er en lille procentdel afblegning i, som naturligvis holder dit hvide tøj pænt. Derfor skal du ikke bruge sæbe til hvidt tøj til sort tøjvask. 

I stedet for skyllemiddel, så kan du bruge eddike. Det lyder måske lidt fjollet, men eddike blødgører faktisk dit tøj og fjerner også lugten fra eksempelvis sportstøj. Det er også mere skånsomt for miljøet, men også din hud. Skyllemiddel kan godt have en irriterende effekt på folk med sart hud. 

3. Det rigtige program

Det er vigtigt, at du vasker dit tøj på det rigtige program, som står anvist på dit tøj. Ellers kan du risikere at krympe det til ugenkendelighed. Hvis du har delikat tøj, som uld bluser eller silkekjoler, så skal det enten vaskes på et skåne, silke eller uld-program. På de fleste vaskemaskiner i dag står der anført de forskellige programmer, så det er ikke til at tage fejl af. Du kan også vaske noget af dit mindre beskidte tøj på et ekspres vask. Så har du rent tøj til dagen efter. 

Flere Nyheder